Home

(Ini adalah website persendirian BisnesJaya, dari masa ke semasa akan di update untuk memberi info terkini.)

“If You Want To Go FAST => Go ALONE!

If You Want To Go FAST, FAR, & BIG => Let’s Go TOGETHER!”

Rahsia Gali Lubuk Emas

"Change your simcard, change your life""Change your water, your life will definitely be changed!"

DATO' JAHLILAWATI ABU BAKAR @ DATO' JAH

Founder/President BisnesJaya  
Pakar/MultiJutawan Network Marketing

No. HP : 019-310 5171 | E-Mail : jahlilawati@gmail.com

Dato' Jahlilawati Abu Bakar atau lebih dikenali sebagai “Dato' Jah” merupakan usahawan network marketing, kini berkecimpung di dalam bidang Kesihatan Air & Telekomunikasi, sebelum itu di bidang e-Pendidikan.

(Total no. of years experience Usahawan Network Marketing – 7 tahun)

[4/4].  Usahawan Network Marketing Kesihatan Air [Kangen Water]                

  • Bisnes ini membantu ramai sangat orang sebab semua orang minum air.
  • Bermula September-2015
  • The fastest person in the world – pemecah rekod dunia!:
    • Hari pertama capai pangkat 5A. – the fastest.
    • Hari ke-9 capai income RM 6 angka. – the fastest.
    • Hari ke-18 capai pangkat 6A. – the fastest.
  • Top sponsor bulan September tempat ke-3 in the world. – peringkat dunia.
  • Di bulan pertama income ~RM400ribu! – the biggest & the fastest.
  • Melahirkan lebih 10 orang income puluhan ribu (20 hingga 90 ribu RM) sebulan. – paling ramai & banyak dalam waktu yang singkat.
  • Semuanya di atas di buat dalam tempoh sebulan sahaja & pada bulan pertama!
  • Jadi cover majalah ENAGIC Global EFriends keluaran November-2015
    • Majalah ini diedarkan oleh Enagic di seluruh dunia.
    • Dato', MALAYSIA product, WORLD achievement!
      “Change your water, your life will definitely be changed”

[3/4].  Usahawan Network Marketing Telekommunikasi [Tone Excel]                

  • Di bidang telekomunikasi, Dato' Jah membantu ramai orang diluar sana mendapat pendapatan tambahan dengan cara yang sungguh mudah dan langsung tidak membebankan.
  • Di bulan pertama sahaja beliau telah di nobatkan sebagai Top-Sponsor No.1 syarikat bagi bulan Mei-2013.
  • Summary income Dato' Jah:
    • Bulan Pertama => Income terus 4-Angka sebulan (RM4 Ribu)
    • Bulan ke-3 => Dah 5-Angka (RM17 Ribu)
    • Bulan ke-9 => Capai 6-Angka sebulan (RM125 Ribu), ya hanya di bulan ke 9
    • Bulan ke-10 => Dah ada 21 Branches di bawah rangkaian Dato' Jah; (RM184 Ribu)
    • Pecah rekod semua!
  • Syukur, rangkaian Dato' Jah juga ada yang dapat 5-angka sebulan dalam jangkamasa yang singkat beberapa bulan sahaja.
  • Telah terbukti Dato' Jah merupakan Ikon ‘trend setter’ BisnesJaya dalam evolusi perkembangan dan pencetus aura gelombang Usahawan Telco sejak Mei-2013. Sekali lagi pencapaian beliau pecah rekod semua!
Pada 2013 Dato' Jah mendapat anugerah "Most Outstanding Achiever 2013". Syukur baru 5 bulan dah dapat anugerah pencapaian tertinggi.
Pada 2014 anugerah "Excellent Leadership 2014". Dari setengah juta ahli ToneExcel, Dato' Jah dianugerahkan award ini.

“Change your simcard, change your life”

Kini Dato' Jah melakukan 2 bisnes network marketing di atas SERENTAK, yang mana jarang sekali dilakukan oleh mana-mana multijutawan network marketing di luar sana. Memang challengging tapi boleh! 🙂

[2/4].  Usahawan Network Marketing e-Pendidikan [Score A]                            

  • Di bidang e-Pendidikan, Dato' Jahlilawati telah mencapai tahap tertinggi syarikat iaitu ke tahap Multi-Millionaire Club (MMC).
  • Beliau merupakan Crown Manager, Jutawan Wanita Pertama, Jutawan Pantas, Top Sponsor No.1, Multi-Jutawan Wanita Pertama, Multi-Jutawan Wanita Terpantas di syarikat.
  • Merupakan Mentor kepada Kelab Jutawan Jaya (KJJ). Di dalam KJJ telah lahir 9 orang ke ‘Kelab Jutawan’, ratusan orang berpendapatan 4 angka & 5 angka sebulan.
  • Pada '2012 MLM Golden Midas Charity Night', yang dianjurkan oleh independent organization MLM Toper di PWTC, dari semua syarikat MLM di seluruh Malaysia, Pn Jahlilawati telah dinobatkan bersama 11 orang Jutawan MLM yang lain mendapat anugerah berprestij iaitu "Million Dolar Independent Enterpreneur” (M$IE).
  • Kisah Kejayaan Dato' Jah di Majalah/Buku:
Majalah Potensi (Aug-2010)
Majalah Media Sukses (Feb-2012)
Buku MDIE (Nov-2012)
  • Stadium Melawati, Shah Alam, Mei-2012
    Dato' Jah berucap pada perhimpunan usahawan e-Pendidikan, lebih 8 ribu orang!

     

[1/4].  Kerja Makan Gaji                                                                                          
(Total no. of years experience Kerja Makan Gaji – 20 tahun)

  • Sebelum menceburi bidang usahawan, Dato' Jahlilawati bekerja makan gaji dengan syarikat swasta (vendor) dalam bidang I.T. selama 20 tahun. 
  • Beliau mula bekerja pada usia 23 tahun, iaitu sebaik sahaja tamat pengajian Bacelor Sains Komputer di peringkat Universiti pada tahun 1989.
  • Bermula sebagai Trainee, Analyst Programmer, System Analyst, Senior SA, Project Manager, sehinggalah jawatan terakhir beliau sebagai Head of Department, kesemuanya beliau specialized dalam bidang Software Development.
  • Beliau merupakan pekerja cemerlang syarikat secara konsisten – mendapat kenaikan pangkat yang paling cepat, kenaikan gaji yang paling banyak, wanita pertama menjawat jawatan peringkat senior management, & paling muda.

SCDJ – “Special Coaching Dato' Jah"

Dato' Jah mempunyai branding kursus beliau sendiri yang popular iaitu SCDJ “Special Coaching Dato' Jah”, yang telah terbukti melahirkan ribuan usahawan berpendapatan 4 angka dan 5 angka sebulan, malah ada yang 6 angka sebulan.

SCDJ telah menjelajah ke seluruh negeri di Malaysia selama 7 tahun Dato' Jah menceburi bidang usahawan, dari selatan Johor, Melaka, Negeri Sembilan, ke utara Perak, Kedah, Penang, Perlis, ke pantai timur Pahang, Terengganu, Kelantan, & juga ke Sabah & Sarawak.

Antara lokasi di Klang Valley adalah di Auditorium Magic CyberJaya (300+ pax) & di Auditorium Cempaka Sari Putrajaya (600+pax)

Cyberjaya
Putrajaya

So, jangan lepaskan peluang hadir ke SCDJ. Saksikan sendiri, rasai pengalaman direct dari insan luar biasa hebat ini - yang telah membuktikan kejayaan beliau di 3 bisnes yang berlainan - belum pernah lagi dibuat dek orang lain! World record!

CSR – Corporate Sosial Responsibility

Syukur alhamdulillah tercapai melaksanakan niat. Terasa nikmat tangan yang memberi, dapat memberi sumbangan & sedekah kepada ibu tunggal, anak yatim, sekolah tahfiz, dan lain-lain.

Bersama Anak Yatim, Julai-2015

Syukur dapat melaksanakan sedekah RM20ribu kepada mereka. Tersentuh hati & insaf tengok anak-anak ni.

Derma ke mangsa banjir Kelantan – RM20ribu.

Hari Ibu di Restoran Datuk Khaty, Mei-2014. Alhamdulillah bagi sumbangan RM15ribu kepada ibu tunggal & anak yatim, syukur.
Derma RM10ribu ke Tahfiz

Dan beberapa lagi..… Paparkan sebahagian agar menjadi contoh ikutan amalan mulia sedekah, tiada niat nak menunjuk. Kita semua kena ingat harta kita yang sebenar bukanlah berapa banyak yang kita ada di atas muka bumi ini, harta kita yang sebenar adalah berapa banyak kita infakkan kepada orang lain ke jalan yang benar.

Penutup

Buat bisnes ni bukan sahaja untuk menjadi kaya tetapi juga untuk menjadi insan yang lebih baik.

Matlamat Dato' Jah seterusnya adalah melahirkan seramai mungkin orang yang berpendapatan 5 angka mahupun 6 angka sebulan. Disamping mengubah minda dan sikap mereka ke arah insan 1%, iaitu insan hebat dan luar biasa wow!

~ Ikhlas, Triple MultiJutawan Proven, Dato' Jah

"Knowledge is Not Power, Applied Knowledge is Power"

Model jam yg tdk dibyr!
Kpd yg nak beli jam ni JANGAN hubungi kami :p
Kpd yg nak ubah kehidupan jer SILA hubungi kami! 🙂
Dato' Jah 0193105171 & Cik Zaimah 01118817710

LATAR BELAKANG CIK ZAIMAH MOHD NOOR @ MISS VP

Vice President BisnesJaya
Pakar/Queen of Media Sosial

Hampir semua orang tidak tahu Dato' mengenali Zaimah dah lama berbanding dengan kebanyakan orang yang Dato' Jah kenal hanya di bisnes TE ini, juga di bisnes sebelum ini sahaja. Dato' Jah kenal Zaimah time zaman Dato' Jah kerja makan gaji sebagai vendor I.T. lagi. Dato' Jah yang interview Zaimah & beliau berjaya menambat hati Dato' Jah & mengatasi ramai candidates yang lain. Di situ pun dah nampak kelebihan beliau.

Dah kerja lepas tu berhenti, jadi pramugari, Dato' Jah pun hairan dahlah ada master, kerja eksekutif, background lasak pernah jadi rotu di Universiti, tapi jadi pramugari, hmmm.. contradik betul... tapi dah tu minat dia suka jalan-jalan tengok negara orang, sukahati dialah janji tak kacau orang lain.

Beberapa tahun kemudian kami bertemu kembali. Beliau dah kerja I.T. balik, beliau join bisnes Dato' Jah sebelum ini, buat part-time, berjaya sampai ke tahap pangkat tertinggi Crown Manager! Cool... hebat!

Then kami terpisah lagi...

Last year kami berjumpa kembali. Kali ni beliau kerja dengan syarikat besar I.T lain, jawatan/gaji bagus. Beliau join bisnes TE ni. Mula-mula tak buat sangat, lama kelamaan nampak keseriousan beliau buat. Bila dah nampak beliau serious, & rasanya dah jodoh kami dipertemukan & dipisahkan beberapa kali, kali ni Dato' Jah tak lepaskan beliau lagi, Dato' Jah offer beliau sebagai bisnes partner Dato' Jah, sebagai Vice President BisnesJaya. Bukan senang Dato' Jah nak offer seseorang jadi bisnes partner Dato' Jah kalau Dato' Jah tak kenal & tak yakin dengan capability orang tuh!

Selain sebagai bisnes partner, banyak hal-hal diluar bisnes yang beliau bantu Dato' Jah. Terima kasih sis Zaimah...

Dato' Jah rasa tiada siapa yang boleh menafikan kehadiran awak mewarnai/ memeriahkan/ menaikkan rating TE di media sosial. Bagi Dato' Jah awak layak dapat gelaran "Queen of Media Sosial TE". Tapi seperti biasa setiap kejayaan datang bersama cabaran - awak di marah-marah di fb, & macam-macam orang kata awak. Orang memang suka pre-judge sis.. tambahan pula awak cantik, cik pulak tu, & bekas pramugari... lagi la....

Be strong my dear partner, yang penting apa yang awak tulis adalah perkara yang benar, tulislah ikut style awak, just be yourself.
Awak sangat unik & istimewa. Rempah-ratus perjalanan kehidupan awak yang pelbagai menjadikan awak luarbiasa hebat wow! I'm proud of u!

Siapa tak kenal rapat awak, memang tak tahu the other side of awak yang best tu... Saya tahu..... 🙂
~Luv u.



Di atas tu write-up dari Dato' Jah.
Di bawah ni write-up dari Miss VP sendiri... selamat membaca...

FOUR DECADES IN MEMORIES
==========================

Salam Aidil Adha...

Alhamdulillah.. today is Hari Raya Haji and what are so excited, today also my born day 🙂

Yes, for the first time in my life, besday on raya! MasyaAllah... i'm so blessed! Hehe.. 
See I gave u all day off today due to my bday! Haha.. chills!

Wanna share d overwhelming birthday wishes that I received today from various friends via social media; facebook, whatsapp, instagram, also via SMS..

THANK YOU geng!! I'm speechless.. thanks to social media medium that keep us bonding no matter where we are all about and I do appreciates all wishes and messages and some of them really touched myheart, indeed!

Yup.. another born day.. and it almost 4 decades of fruitful life the I've been through..
The sweetness and the sourness of life that only me knew it better.. hehe..

Nevertheless, I personally would like to thank all relevant parties that had participated and cherish the journey of my wonderful life 🙂

These people and parties really had polished me to manoveour journey of my life, stepping stones and adding the spices of rockin year past.. present.. and future.. oh yeah!

Without them, the story of my life wont be extravaganza as of today.. lol.

~
Thanks to my family; specially my parents and siblings that gave all the freedom to me to follow my independent guts pursuing my studies diploma, degree, master and allowed me to jump into Reserve Officer Training Unit (ROTU) that really opened my eyes to another side of world.. i'm so proud with my intake 17 and been commission as Leftenan Muda by Yang DiPertuan Agung in year 1998 was unbelievable! Hey, believe me, UPM had the most memorable moment.. basic life started here!

~
Thanks to Kak Jah who interviewed and hired me fresh graduated Bacelor Sc Comp into Sepakat Computer Consultant sdn bhd, the first private company that i've been working! Still remember based at TTDI with wonderful geng for TM project; .. and many more! and been thru most critical project after that; Suruhanjaya pilihanraya :p seriously, office SPR was our "home" around the clock.. is it right geng?!
And enjoyed having project with Traderoof team; .. and geng for one of Ministry's Strategic Information System Planning.. memories remain geng!

The down part, our company having downsizing issue and salary has been reduced certain percentage; pushed me a call to tender my resignation and focused on my final year of Master (part time UPM Master of Information Technology).

~
I'm jobless and back to study life... actually study done, just concentrate on my Master final year thesis :p

~
I'm so passionate about travel. Love travel.. love food so much. I had no idea why i went to Malaysia Airlines interview as flight stewardess at the first place! Kih kih.. maybe I took it as a new challenge of my life.. out of the blues.. totally not in my plan...

Alhamdullilah.. been selected as flight stewardess at the age of almost 27 years old. Hehe people called me "OLD cabin crew".. unfortunately I didnt disclose all education certificates that I had. SPM was a minimum qualification that required :p

New cabin crew has to go tru 4 months basic training at Malaysia Airlines Academy @Kelana Jaya. 2 weeks after basic training I received job offer as Pegawai Sistem Maklumat at one of gov agencies.. phew! Have to let it go because already signed contract with MAS. Let it go.. let it go..

Done with MAS basic training.. the rest.. fly up up and away.. hehe.. so lucky just 14 months as d-fleet crew (aircraft B 737 and Airbus) then promoted as widebody crew (Aircraft Airbus, B777 and B747) the medium and long houl flight! So lucky been to Manchaster 3 times before the station taken out from MAS destination :p
You name it; London, amsterdam, rome, paris, Newyork, Los Angeles, melbourne, perth, brisbane, sydney, johannesburg, cape town, buenos aries, dubai, jeddah and many more!
Its a like dream come true.. travel all round the world! FANTASTIC! Learnt alot while traveling.. its really opened my eyes and greatful for being Malaysian..

5 years contract ended and MAS offered me as permanent cabin crew.. I rejected the offer.

~
Back to IT world.. really?! CRAZY.. 5 years of flying how am I gonna pick up the knowledge and technology?

Alhamdullilah.. been hired by CEO of MOL Access Portal, (company owned by Berjaya Tycoon, 
Tan Sri Vincent) as Manager, Special Project dealing with various project that really tought and polished me alot!

Been working with fantastic clients; Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).. MDeC.. Matrade..
And many more.. I'm honored.

At this period of life, also bumped to Kak Jah, she introduced me to MLM Score A program. I had my moment.. its not BIG as Kak jah achievement.. but its enough for MLM'er part time like me.

~
The most down period of my life..
I left Score A.
I quit my job.

I've learnt that sometimes people just dont know how to appreciate your effort & friends sometimes take things for granted.

~
Jobless for 1 year; not because dont have any job in market, I'm the one decided not having any job... 
-Doing some charities event with geng Matrade via 1Kasih youth club..
-Helping some friends on online store for beadaholiques..
-Travelling on my own expenditures in and out of Malaysia..
-sleep and sleep.. haha..

~
Missed flying so much so I decided joining MAS charter and Haj crew. Alhamdulillah.. I'm in... but only for half session due to health issue, my left shoulder had serious paintful muscle spasm.. been through physiotherapy and so on and eventually had to call it off.. no more flying 🙁 and the post impact were tremendously effected till nowdays.

~
I'm so happy when VADS, established BPO company, based at TTDI offered me a job. Its like having a new chapter in my life. Wonderful team, my GM, my superior.. and supportives client MAMPU, team 1MOCC hey hey .. and geng, thank you for wonderful moment.. missed everythg abt the project.

And again, bumped to Kak Jah and she introduced me to Tone Excel. Started the referral program online via FB due to job commitment.. day after day.. the return started 2 figures.. 3 figures.. and 4 figures..

Due to personal health reason I decided to resign VADS and focused on Tone Excel which at that moment the return were less that basic salary that I had with VADS. However, the flexible working time, channel of prospecting via online dragged me to a crazy conclusion.. quitting my job!

Lucky enough, after resigned I've been offered by Kak Jah the Vice President position of BisnesJaya.com which I had no clue that position exist in real life; because I only noticed BisnesJaya is Kak Jah herself and by herself since Score A program.

The nature of job totally changed.. i can wake up late.. lots of sleep is going on.. some times we are so busy all around the places.. sometimes we are so free and lepaking all times.. and I do love to travel... passionate abt travel and we went to many places for job and leisures..

Thanks to Tone Excel Management for briliant referral program that changed so many people life for passed 5 years.

Deepest gratitude to Kak Jah for the wonderful job opportunity that been granted to me.. we had our moment while climbing Tone Excel business.. its unbelievable efforts that she has been contributed for BisnesJayarian and Tone Excel as a whole. 
Consider my self among the 150K members earliest of Tone Excel, I saw her effort more than anyone else... I saw her from zero to hero in Tone Excel.. she sacrifed lot of time, effort, money, family and herself in order for her to polish and create new leaders and proven testimony; not only herself, other people testimony and achievement as well.

I learned that not everybody appreaciates for what we done once again.. and its frustrated seeing kak Jah reputation been tarnished by her own team, the team that once upon a time been thought by her own..these people totally changed once they got what they wanted from kak jah.. and Kak Jah as usual, keep moving forward...

I've been there while Kak jah break her own personnal income record in Tone Excel; RM184,000 per month in 10 months time! Why RM184,000? Because the best achievement in previous business Score A was RM160,000...
Its like a sweet revenge for those who teasing her when she decided to proceed with Tone Excei 🙂

Day after day, her passionate about Tone Excel are flawless! For me she was unsung heroes in Tone Excel..

And once again, i learnt that not everyone appreciated for what she had done in Tone Excel...

~
Kangen Water is Kak Jah 3rd business after tone excel and Score A program. She decided to do this business after she realised we dont have any plan b... by adding new business into BisnesJaya portfolio, meaning adding more income into our pocket. 
Let me repeat: adding new business... by saying that, we had nothing bad to say about Tone Excel, Tone Excel keep giving us passive and active income every month and we keep promoting Tone Excel... Kak Jah had no intention leaving Tone Excel whatsoever.. this to answer many haters that been saying kak jah "meroyan".. let me say it LOUD and CLEAR that kakjah still in Tone Excel business..

~
Kak Jah and myself officially joined Kangen Water on 1st of September 2015.

Yes.. we totally newcomers in this water business 🙂
And once again, the person that haters called her "meroyan", kak jah did amazing job by kicking everybody's ass; by breaking another her personal record and WORLD record!

Yes... 18 days in kangen water, kakjah achieved recognition 6A and her income almost quater of million ringgit malaysia 🙂
WOWweeeee...

3 businesses.. 
3 achievement.. 
cant u see?
(Perhaps many refused to see it)

If any of you bump to kak jah's haters, tell them, no matter what they say about kak jah, kak jah still the best compared to them.. dont talk too much.. but by end of the day, u had NOTHING.. and kak Jah business keep growing dan glowing!

My 16 months journey with Bisnesjaya.com has been wonderful.. (no need to mention the bad things cause it will demotivate the others.. haha).

I believe I'm here today (in present) because of who I am in the past.. and whatever things i do today will defenitely determine my future..

For past 4 decades, comparing all job that i've done in my entire life; BisnesJaya really changed my world.. eventhough it less than 2 years, look at all the perks that we had achieved..

Well, no wonder so many haters love to see us down.. because they not able to achive what we had today!

Alhamdullilah... 
Thanks my parent & sibling,
Thanks Kak Jah & family, 
Thanks geng-geng BisnesJaya, 
Thanks geng-geng Tone Excel,
Thanks geng-geng Kangen Water,
Thanks geng-geng GrowRich,
Thanks to each and everyone that i bump throughout of my life... I'm blessed! 
Syukur!!!!!!

Doesnt matter you like me or not, I will keep moving forward.. cause i learned that by end of the day, its yourself does matter 🙂

Once again, thanks for reading all my memories.. more or less, this is the story of my life that I wanted to share with all of you..

Salam Aidiladha..have a great holidays!

ZAIMAH MOHD NOOR

We only have 1 chance to live in this life...
So, live the fullest of our life...
Syukur dengan apa yang ada...
Tingkatkan usaha, perbaiki diri ke arah kehidupan yang lebih baik dunia akhirat.
Berbuat baiklah kepada semua...
Don't make life complicated...
Luahkan apa yang kita rasa... lakukannya
Think wisely... if by being unloyal make your life more successful so why loyal?
The important thing kita tak buat cara yang salah...
Yup, duit bukan segala-galanya... duit hanyalah alat untuk pemudah cara hidup kita & hidup orang lain... Sesungguhnya antara orang yang tinggi darjat di sisi-Nya adalah orang yang memberi manfaat kepada orang lain.
Contact me Dato' Jah di 019-310 5171, Dato' Jah akan tunjukkan cara buat duit ratusan ribu sebulan dengan memberi manfaat kepada orang lain! Kan best gila ni!
~Cheers.....

Majoriti orang tidak minat buat networking, termasuklah saya pada mulanya. Tapi semua orang minat/perlu/terpaksa buat duit untuk keperluan dan kehendak kehidupan. Kita belajar pandai-pandai, bekerja makan gaji atau bekerja sendiri untuk apa? Tak lain tak bukan untuk cari duit! Ini, saya ada cara cari duit yang sempoi dan yang penting ianya legal (ini bukan skim cepat kaya, ini kena ada usaha). Di samping kita buat duit, kita juga dapat bantu orang lain buat duit. Bukankah ini sesuatu yang baik!?

Check-it-out lah sendiri program ini, dapatkan maklumat yang lengkap. Jangan kata "No" tanpa anda check-it-out sendiri. Ini peluang wow, very brilliant konsep, sungguh mudah & langsung tidak membebankan. Memang betul dalam kehidupan kita peluang datang & pergi, tapi itu peluang biasa-biasa, percayalah... Peluang best-best datang jarang-jarang sangat dalam hidup kita. Dah check-it-out sendiri, then anda sendiri decide, no obligation. Orang bijak membuat keputusan berdasarkan maklumat yang lengkap, bukannya dengan dengar sikit dari sana, sikit dari sini, dari orang-orang di sekeliling mereka yang tak berjaya pun. Nak berjaya kena belajar dari orang-orang yang berjaya. Jadilah orang yang bijak!

Tunggu apa lagi?
Nak tunggu ready/waktu free/sesuai, hmmm... sampai bila-bila la tak kan jumpa. Peluang datang tanpa smell tanpa color, kita tak tahu & tak ready. Tapi bila dia/peluang tu dah datang, kita sambar je... Itulah apa yang orang-orang berjaya buat. Itulah perbezaan antara orang-orang yang berjaya dengan tidak. Mereka tak tangguh-tangguh bila peluang datang, mereka terus ambil tindakan. Just block the date & time, and go for it - check-it-out sendiri! No obligation. Udah-udah le tu hidup dok buat bajet tiap-tiap bulan. Dah tahu tak cukop - bukannya buat bajet... dah tahu tak cukop - cari lah alternatif... dah tahu tak cukop - ubahlah! Ubah...! Ini tidak... biarkan aje. Kalau untuk anda dah cukop, buatlah untuk orang-orang tersayang di sekeliling anda, tak lupa juga untuk orang-orang yang memerlukannya - berkongsilah kepada mereka peluang yang sempoi ini. Kejayaan mutlak seseorang adalah apabila orang itu dapat membantu orang lain mencapai kejayaan juga.

Tahukah anda…

Memang lumrah kehidupan manusia, kita secara semulajadi suka recommend & promote kepada kawan-kawan & sedara-mara (kadang-kadang kat orang-orang yang tak kenal pun) mengenai apa yang kita suka – produk, perkhidmatan, idea & macam-macam lagi lah. Contoh: Kita pergi makan di restoran yg sedap, kita beritahu kawan-kawan & sedara-mara kita betapa sedapnya makanan di situ (kat orang-orang tak kenal pun kita bagi tau especially zaman I.T. ni senang nak sebarkan info. contoh melalui facebook). Yup, kita recommend movies, muzik, hp, computer, buku, resepi masakan, pembantu rumah, doktor, kereta, rumah, sukan, politik, artis & pelbagai lagi lah. Kita semua setiap hari melakukannya.

Tahukah anda apa yang kita lakukan itu di namakan network marketing.
Definisi simple network marketing adalah: "Recommending and promoting what you like". Itu aje. Jadi, semua orang lah melakukan network marketing 🙂
Terdapat dua kategori manusia di dunia ini:
Pertama: Orang yang recommend & promote perkara yang dia suka, dan
Kedua: Orang yang dibayar kerana melakukannya. 
Jadi, kadang-kadang saya nak tergelak bila dengar orang kata dia tak minat buat network marketing, dia tak sedar yang dia telah, sedang, & akan terus melakukannya, cuma dia tidak dibayar. Lagi saya nak tergelak bila mengingatkan saya dulu pun cakap macam tu.

 Banyak syarikat percaya, recommendation & promotion produk & perkhidmatan mereka melalui mulut-ke-mulut (word-of-mouth) adalah lebih efektif dari duit yg mereka bayar untuk pengiklanan & pemasaran secara tradisional. Maka mereka pun gunakan bajet tersebut untuk reward orang-orang yang recommend & promote ni. Jadi, jika anda suka dengan produk & perkhidmatan mana-mana syarikat ini, JANGAN TUKAR apa yang anda telah/ sedang/ akan buat, hanya teruskan recommending & promoting, dan biarkan syarikat-syarikat ini membayar anda.

Yang mana satu kategori anda? Saya pilih yang kategori kedua.

& Yang saya pilih ini bukan sahaja dibayar, malah nak melakukannya pun mudah & cepat. Tak perlu pengalaman, hanya ikuti sistem nya yang simple & praktikal. Ramai yang dah merasai pendapatannya. Mulakan dengan langkah pertama dengan check-it-out sendiri.